De què és la fulla del logotip del Parc Natural dels Ports?

Pràcticament tots hem vist el logotip del Parc Natural dels Ports en algun moment (per als que no, el deixem just aquí baix) però, coneixem l’espècie da la fulla que el caracteritza?

El logotip del Parc Natural dels Ports es caracteritza per la presència d’una fulla.
Font: Web PN Ports

La protagonista d’aquesta icona és una fulla d’auró, una subespècie del gènere Acer. Un cop sabut això, la pregunta es genera sola, per què se’l va elegir com a emblema?

Se’l va escollir pel fet que és característic de la mediterrània (només es distribueix entre la costa est ibèrica, les illes Balears i una petita part del nord d’Àfrica), perquè al Port hi trobem una de les poblacions més nombroses i perquè, abans de perdre el fullatge, aquest vira del color verd ocre intens que pinta els nostres boscos d’unes tonalitats cromàtiques inconfusibles de la tardor de les nostres terres.

Del seu gènere, Acer, en trobem 5 espècies al Port o els seus voltants.

Auró (Acer opalus subsp. granatense)

També conegut com a blada o oró, és un petit arbre caducifoli de fins a 7 metres d’alçada, escorça llisa i fulla inconfusible (la de la icona del Parc Natural dels Ports). Aquestes són oposades, palmades o coriàcies, amb un pecíol llarg i rogenc, sense pilositats a l’anvers, blanquinoses al revers i d’una mida d’entre 4 i 7 cm.

Les flors, petites i discretes, són groguenques i es disposen en corimbes penjants. Els fruits són sàmares (fruits “alats”) agrupades de dos en dos, formant un angle agut entre elles.

Com dèiem, és una espècie exclusiva d’una part de la península ibèrica. Al Port es troba per tot el massís però mai formant grans agrupacions, sino de forma més aïllada o dispersa.

Foto: Gerard Gaya

Auró blanc (Acer campestre)

Arbre caducifoli de fins a 20 metres d’alçada, d’escorça badada i coloració grisenca. Les fulles tenen el revers lluent, són palmades i piloses pels marges. Els seus 5 lòbuls són desigulas, sent els dos inferiors més petits que els tres centrals. Formen capçades denses i arrodonides.

Les flors son groguenques i petites, agrupant-se en petits raïms erectes. Els fruits en sàmares també van de dos en dos, però formen angles de 180 graus entre ells.

Es distribueix per tota la mediterrània. Pel que fa al Port, és molt rar i només el trobem al sud-oest de Fredes.

Foto: Andreas Rockstein – Flickr

Auró negre (Acer monspessulanum)

Petit arbre caducifoli de fins a 6 metres d’alçada. Les fulles són petites (3-5 cm) de tres lòbuls, amb el marge enter i el pecíol llarg i prim. Forma capçades denses, arrodonides i en forma de cúpula ampla.

Les flors són petites, entre verdes i grogues, i es troben en raïms penjants. Els fruits, també en sàmares, tenen les ales molt tancades.

Es distribueix per tota la mediterrània. No viu estrictament al Port, però se’l pot trobar pel voltant d’Ares del Mestrat o Catí.

Foto: S. Rae – Flickr

Erable (Acer platanoides)

Arbre al·lòcton naturalitzat. Com la resta dels seus germans, és caducifoli i mesura fins a 25 metres d’alçada. Té l’escorça llisa i les fulles, molt més grans que les de les espècies anteriors. Són de color verd clar i es troben profundament dividides en 5 lòbuls, enganxades a un pecíol que segrega làtex. Forma una capçada arrodonida o ovalada.

Les flors es presenten en raïms penjants i són grogues. Els fruits, com no podia ser d’una altra manera, són sàmares; en aquest cas, dos diferents que maduren a finals d’estiu.

Es distribueix, de forma silvestre, des del Pirineu fins al centre de Rússia, passant per tota Europa. A la resta de Catalunya (com el Port) si es troba és per introducció antròpica com a arbre decoratiu o per fer ombra.

Foto: Andreas Rockstein – Flickr

Plataner fals (Acer pseudoplatanus)

Com l’anterior, es tracta d’un gran arbre al·lòcton naturalitzat. És caducifoli i mesura fins a 30 metres d’alçada i també té l’escorça llisa. Les fulles, també molt grans, són de coloració més fosca que l’erable i els seus pecíols no desprenen làtex. Les seves capçades formen copes altes i àmplies.

Les flors, entre groguenques i verdoses, es disposen en raïms penjants. Els fruits alats, també agrupats en parelles, formen entre ells un anle de 90 graus.

Es distribueix entre el centre i sud d’Europa. De manera natural, a la península ibèrica només es troba a la part nord (Pirineu i Cantàbria). Al Port va ser introduït en plantacions per fer ombra. Com a curiositat, la seva fusta s’utilitza en la fabricació de violes, violoncels i violins.

Foto: Andreas Rockstein – Flickr

Al Port hi trobem 5 espècies del gènere Acer, totes amb una forma foliar molt característica. Font: Instagram BioPorts

Deixa un comentari