Al món hi trobem 630 espècies de plantes carnívores. Podríem pensar que totes es troben en climes tropicals, però el Port, com sempre, sorprèn. Quina hi tenim?

Viola d’aigua (Pinguicula dertosensis)
La viola d’aigua és una planta herbàcia de fins a 13 cm de la família de les Lamials. Presenta fulles basals i desenvolupa flors liloses molt vistoses. Normalment habita parets calcàries humides.
El constant rentat de nutrients d’aquest hàbitat va obligar a l’espècie a adaptar-se per a l’obtenció de, entre altres, nitrogen i fòsfor. Com? Consumint insectes.
Foto: Manel Llarch
La viola atreu als insectes cap a les fulles gràcies a un fort olor fúngic i un color foliar verd-groguenc que, amb les gotetes de mucílag que esperen a les preses, brilla. Quan la presa es col·loca sobre la fulla i es nota enganxada, comença a forcejar i contacta amb més pèls glandulars, enganxant-se encara més. Posteriorment, serà digerida externament amb l’emissió de proteïnes digestives.

Aquesta planta no és especial només per la seua obtenció extra de nutrients, sinó també per la seva raresa.
Com ens indica l’epítet específic del seu nom científic (dertosensis), va ser descrita per primer cop al Port (1957). Es tracta d’un endemisme ibèric del que només se’n han conegut petites àrees de distribució a les nostres terres i a la província de Granada , fet que la cataloga com a una espècie vulnerable. Per tant, es tracta d’una espècie protegida que hem de conèixer, respectar i apreciar.
