Aranyes perilloses al Port?

La gran majoria d’aranyes són verinoses, ja que necessiten d’aquesta qualitat per a paralitzar i matar les seves preses. Però n’hi ha algun al Port prou letal com per ser perillosa per l’ésser humà?

Taràntules (Família Lycosidae)

Etimològicament traduïda com a “aranyes llop“, la família Lycosidae és una amplíssim grup d’aranyes (casi 3.000 espècies) de totes les mides, des de 3mm fins a diversos centímetres. Ens centrarem només en algunes membres d’aquesta família, les taràntules.

Aquestes són les més grans de la família, mesuren entre 0,8 i 4 cm, i presenten dimorfisme sexual invers, sent més grans les femelles. També es caracteritzen per tenir dos dels seus vuit ulls relativament més grans i frontals que la resta.

Tenen la peculiaritat de formar nius en petites galeries verticals o esquerdes naturals, des d’on detecten les preses per vibracions del terra.

Foto: Berto Gil

Al Port hi trobem 4 espècies de taràntules: Lycosa hispanica (la més comuna), Lycosa fasciiventris, Alopecosa albofasciata i Hogna radiata. Tot i que les seves picades poden arribar a ser força doloroses i, en casos molt extrems, causar alguns problemes greus de salut, mai són mortals per als humans.

En aquest sentit, més por han de tenir les pròpies taràntules mascle. En moltes espècies, la femella devora al mascle després de la còpula per tal d’obtenir nutrients. S’ha observat que els mascles han desenvolupat comportaments de distracció, per tal d’intentar evitar ser devorats.

En qualsevol cas, les femelles seran les que cuidaran els ous i les cries, les quals portaran sobre l’abdomen fins que facin la primera muda.

Foto: Victor Juan

Viuda negra (Latrodectus tredecimguttatus)

Deixant de banda les taràntules, la viuda negra és dels aràcnids més grans que trobem al Port. Mesura entre 0,4 i 1,5 cm i, com passava amb les anteriors, les femelles són més grans que el mascle.

És relativament fàcil d’identificar per la presència de 13 taques vermelloses o grogues sobre l’abdomen negre.

Viu en teranyines construïdes entre l’herba que li serveixen per caçar tot tipus d’insectes i aràcnids.

Foto: Efarilis – iNaturalist

La viuda negra és l’aranya més perillosa de les nostres terres, ja que el seu verí neurotòxic sí que ha arribat a matar persones. Mentre són capaces de matar un conill fàcilment, cal destacar que les víctimes humanes han estat casos extremadament excepcionals i molt extrems. La gravetat de les seves picades depèn molt de la quantitat de verí introduït i la subespècie de la que es tracti.

A més, com passa amb la majoria d’animals, no ataca si no es sent molt amenaçada i normalment fuig de la presència humana. De la mateixa manera que fugen els mascles de l’espècie, ja que com passava amb les taràntules, poden acabar devorats després de la còpula.

3 pensaments sobre “Aranyes perilloses al Port?

 1. No ho hauria dit mai, espero que estiguen en abundància perquè fan una mica, bastant… de angunia

  M'agrada

  1. Que no estiguen ….

   M'agrada

   1. Poden espantar a priori pels nostres prejudicis, però mai ataquen si no se les molesta…

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close