Quantes famílies d’abelles tenim al Port?

Les abelles tenen una funció ecosistèmica clau, sent protagonistes del procés de pol·linització. Per tant, conèixer-ne la diversitat i protegir-la és molt important. Quines famílies hi tenim al Port?

Les abelles pertanyen a l’ordre dels himenòpters, on també hi trobem les vespes, els borinots i les formigues. Dins dels antòfits, conjunt de totes les abelles, hi trobem tant espècies solitàries, com cleptoparàsites (aquelles que s’aprofiten dels nius d’altres espècies per a pondre els seus ous i evitar fer-se càrrec de les larves) i eusocials, que és el grau màxim d’estructuració social en colònies permanents.

Tant les abelles (esquerra; Font: Bramblejungle – Flickr) com les formigues (dreta; Mario Madrona – Flickr) són insectes himenòpters i, per tant, tenen moltes característiques comunes.

La importància de les abelles està fora de qualsevol dubte, però posem-hi dades. Són les pol·linitzadores més importants de les plantes amb flor. Si sumem aquest fet a que un terç dels aliments que consumim són pol·linitzats per insectes, entenem que la preservació de la biodiversitat també s’ha de centrar en aquests artròpodes.

Per poder exercir aquesta protecció tan important, és indispensable conèixer la biodiversitat que ostentem. De les 7 famílies existents d’abelles arreu del món, al Port hi trobem 5 famílies. Són les següents:

Família Àpids (Apidae)

Es tracta de la família d’abelles del Port amb un nombre major d’espècies arreu del planeta. Concretament, se’n calculen unes 6.000 espècies en tot el món. De fet, aquest grup inclou algunes de les abelles més coneudes, com l’abella de la mel (Apis mellifera), l’abellot (Bombus terrestris) o les abelles de les orquídies.

Amb tantíssima diversitat, és lògic que dintre els àpids també hi trobem des d’espècies paràsites fins a algunes tremendament organitzades, com l’abella de la mel i el seu comportament eusocial.

Hi ha abelles de la família dels àpids per pràcticament tot el món i són, en general, excel·lents pol·linitzadores.

Exemples d’alguns dels àpids que podem trobar al Port (Font: Instagram BioPorts).

Família Megaquílids (Megachilidae)

Abelles estretament emparentades amb els àpids, ja que ambdues famílies s’engloben en el grup d’abelles amb llengua llarga. Els individus de megaquílids mesuren entre 7 i 18 mm. Es calcula que existeixen al voltant de 4.000 espècies arreu del món i, majoritàriament, són pol·linitzadores eficients.

Normalment són espècies solitàries i fan els nius en tiges buides o altres cavitats; a més, no els fan amb secrecions sinó amb materials externs, el que ha portat a conèixer-les com a abelles constructores. Es caracteritzen per portar el pol·len a l’abdomen, en lloc de a les potes posteriors com tantes altres abelles.

Exemples d’alguns megaquílids que podem trobar al Port
(Font: Instagram BioPorts).

Família Andrènids (Andrenidae)

De la mateixa manera que les altres, és una família extremadament diversa d’abelles. Si comparem algunes espècies del grup, són tant diferents morfològicament entre elles que abans de que existís la genètica moderna, es situaven en diferents grups. Tot i així, poden diferenciar-se de la resta de famílies per la presència de dues sutures a la cara, per sota de les antenes.

Hi ha aproximadament 3.000 espècies arreu del món i podem trobar-les pràcticament a qualsevol lloc del planeta.

Són abelles independents però colonials i, a diferència d’altres grups, no hi ha espècies paràsites. Són pol·linitzadors oligolèctics (específics d’unes poques espècies de plantes).

Individu del gènere Andrena, un grup present al Port
(Font: Will George – Flickr).

Família Halíctids (Halictidae)

Família d’abelles, amb unes 4.000 espècies arreu del món, majoritàriament solitàries. Tot i això, també n’hi ha de socials i paràsites. Podem trobar-ne pràcticament a qualsevol lloc del món.

De manera general, podem dir que mesuren entre 4 i 10 mil·límetres i poden ser de color verd metàl·lic o fosques. Són pol·linitzadors polilèctics (poc específics), portant el pol·len a les potes posteriors i alimentant-se del nèctar de diverses espècies.

Individu del gènere Sphecodes. Un gènere dels halíctids present al Port
(Font: Will George – Flickr).

Família Col·lètids (Colletidae)

Aquestes abelles, conegudes com a abelles de polièster, estan caracteritzades per les seves secrecions a l’hora de fer el niu. Aquestes es converteixen, en el moment de secretar-les, en un material semblant al plàstic dur i resistent.

De la mateixa manera que passava amb els adrènids, hi ha una diversitat tant alta de col·lètids que alguns autors les classifiquen en famílies diferents. Existeixen unes 2.000 espècies arreu del món. A Europa, hi tenim 2 gèneres i un, el Colletes, està present al Port. Són bones pol·linitzadores, ja que visiten moltes flors al llarg del dia.

Individu del gènere Colletes, un grup de col·lètids present al Port
(Font: Will George – Flickr).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close