Està el blauet en perill?

El blauet (Alcedo atthis) és, a més d’un dels ocells més vistosos del Port, un bioindicador de bona qualitat de les aigües per la seva sensibilitat a la contaminació. Està amenaçat?

Blauet (Alcedo atthis)

Ocell semiaquàtic d’entre 17-20cm, de coloració força vistosa pel blau verdós de les seves ales i el pili (part superior del cap). Té el dors i la cua de color blau brillant, la zona ventral i les galtes ataronjades (amb una taca blanca al coll) i les potes de color roig brillant. El mascle té tot el bec negre, mentre que la femella té la base roja. Els individus joves tenen una coloració més apagada que es va intensificant amb el temps.

Els blauets tenen una coloració brillant i vistosa que els fa inconfusibles. Font: John.purvis – Flickr

Les seves habilitats de pesca fan que sigui conegut en castellà com a martín pescador i en anglès com a kingfisher (el rei dels pescadors), ja que és ràpid i voraç. S’alimenta fonamentalment de peixos, alevins, artròpodes aquàtics i larves. Acostuma a veure’s posat sobre rames pròximes als rius, des d’on observa el terreny a la recerca de preses i, en localitzar-les, arriba el seu moment.

Es llença en un vol rectilini molt ràpid sobre la superfície de l’aigua. Ho fa amb les ales ben apegades al cos, per tal de vèncer la resistència de l’aigua i, tot i que tanca els ulls, sol fallar molt poques vegades. Un cop aconsegueix la captura, fa un gir i amb una forta empenta de les ales, surt de l’aigua amb molta potència. És tot un espectacle.

El blauet, espectacular pescador, espera el seu moment (esquerra; Font: Mark Kilner – Flickr) fins que es llença hàbilment a per les seves preses aquàtiques, que tenen poques opcions d’escapar (dreta; Font: John.purvis – Flickr).

El blauet habita cursos fluvials permanents des del nivell del mar fins als 1.000 metres d’altitud, sempre i quan la qualitat de l’aigua sigui bona. Per això és considerat com un bon bioindicador d’aigües tranquiles, netes i de poca profunditat. Al Port el podem trobar, escàs i fugisser, als rius del vessant continental del massís.

A nivell de distribució, podem trobar-lo per tota Europa, gran part d’Àsia, moltes de les illes d’Oceania i alguns rius d’Amèrica del sud. A les zones boreals és un ocell migrador, ja que durant l’hivern es mou cap a les zones més càlides. A les regions mediterrànies com el Port, el trobem tot l’any.

Els blauets, lligats als hàbitats aquàtics, són una espècie bioindicadora i molt sensible. Foto: Marcel Barceló

En els darrers anys les poblacions de blauet han patit una regressió, tant a nivell català com europeu, deguda a l’augment de la contaminació dels hàbitats fluvials, l’ús de pesticides que acaben a l’aigua, l’explotació de recursos hídrics, la pressió humana, la introducció d’espècies al·lòctones i, en general, la destrucció o degradació dels seus hàbitats.

És, per tant, una problemàtica multifactorial i de difícil solució. Davant aquesta situació i la important regressió de la població espanyola (24.000 parelles), una de les més grans d’Europa, s’ha catalogat el blauet com a “Espècie d’Interès Especial“. A Catalunya es troba protegida des de 1992 i n’està totalment prohibida la caça, captura, venda, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close